Ga naar de inhoud

Doe ook het licht uit

Op zaterdag 28 oktober is de jaarlijkse Nacht van de Nacht. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de schoonheid van de nacht, zijn er allerlei duistere activiteiten, en wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen.

Als duurzaamheidscoöperatie kunnen we dit initiatief natuurlijk van harte aanmoedigen. Het uitdoen van lichten bespaart immers stroom, en dan ook nog op een moment dat zonnepanelen niet werken en een deel van die stroom dus met aardgas wordt opgewekt.

Lichtvervuiling

Maar behalve besparing zijn er nog veel meer redenen om het licht uit te doen. Al dat kunstlicht weerkaatst op de wolken en wordt verstrooid in de atmosfeer, waardoor een gloed aan de hemel ontstaat. Wist je dat 80% van de Nederlanders woont temidden van zo veel lichtvervuiling, dat ze de adembenemende schoonheid van de melkweg niet meer kunnen zien?

Ook op de natuur heeft lichtvervuiling een grote invloed. Trekvogels raken in de war van al dat licht, en raken de weg kwijt of vliegen zich te pletter. Insecten zoals motten worden aangetrokken door (straat)verlichting, en blijven daar rondcirkelen tot ze dood neervallen. Andere dieren, zoals veel vleermuizen, blijven juist weg bij kunstlicht, waardoor hun leefgebied kleiner en meer versnipperd raakt.

Nachtvlinders rond een lamp

En niet alleen dieren hebben last van te veel licht; ook op mensen heeft het invloed. Kunstlicht verstoort je natuurlijke dag-nachtritme, waardoor je korter en minder goed slaapt, met alle gevolgen van dien voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Het is overigens niet per se waar dat het continu aan laten van buitenverlichting helpt tegen woninginbraken. Ten eerste worden veel inbraken tegenwoordig overdag of tijdens de schemering gepleegd, en slechts 13% ’s nachts. Verder kan een goed verlichte omgeving de inbreker juist helpen, omdat die niet opvallend met een zaklamp in de weer hoeft. Buitenverlichting met een bewegingssensor is dan juist wel weer een goed idee.

Activiteiten

Door het hele land worden in het kader van de Nacht van de Nacht activiteiten georganiseerd. In en om Beilen is er het volgende te doen (klik op de links voor meer informatie):

Doe ook het licht uit!

Draag zaterdagnacht ook je steentje bij aan het terugdringen van lichtvervuiling! En als er zo veel voordelen zijn, waarom zou je dan stoppen bij één nacht per jaar? Doe gewoon iedere nacht het licht uit!

Spaarlamp op grond
Tags: