Ga naar de inhoud

Duurzaam Beilen bestaat twee jaar

Het is vandaag, 10 november 2023, precies twee jaar geleden dat Duurzaam Beilen werd opgericht. Een mooi moment voor een korte terugblik.

Oprichting

Duurzaam Beilen had niet bestaan zonder de inzet van Henk van Santen de Hoog, die jaren bezig geweest is om mensen bij elkaar te krijgen en een bestuur te vormen voor een energiecoöperatie in Beilen. In de zomer van 2021 is dat dan toch gelukt, en op 10 november 2021 zat Henk samen met Harrie Popken en Thomas ten Cate bij de notaris om de oprichtingsakte te ondertekenen.

Al vanaf het begin was het duidelijk dat we ons zouden aansluiten bij Energie VanOns, de coöperatieve energieleverancier. Dat is kort na de oprichting gebeurd. Ook zijn er destijds gesprekken geweest over allerhande samenwerkingen, maar niets daarvan is echt concreet geworden.

Zwaar weer

In de zomer van 2022 is Henk zeer plotseling en onverwacht overleden, waardoor de coöperatie in zwaar weer terechtkwam. Het was lange tijd onzeker of er weer iemand gevonden kon worden om het gat in het bestuur op te vullen. Tot dat gelukt was, wilden we geen grote projecten of verplichtingen op ons nemen.

Dankzij twee advertenties op vrijwilligersplatform Middendrenthevoorelkaar, en uiteindelijk een noodkreet in de Krant van Midden-Drenthe, is het na vele maanden toch gelukt om niet een, maar zelfs twee nieuwe bestuursleden te vinden, Jack Eerland en Jan Gunnewijk. We konden verder! We zullen Jack en Jan binnenkort aan jullie voorstellen.

Activiteiten

Inmiddels zijn er gesprekken gaande over twee lokale opwekprojecten. Ook zit Duurzaam Beilen samen met de andere energiecoöperaties en het Dorpenoverleg aan tafel bij de gemeente om de energietransitie in Midden-Drenthe verder vorm te gaan geven. Verder wordt er samen met stichting Buurkracht gewerkt aan een inkoopactie voor verduurzamingsmaatregelen in een wijk in Beilen.

Het idee leefde al langer om een energiemarkt te organiseren, om mensen te informeren over energiebesparing en andere maatregelen die ze zelf kunnen nemen ter verduurzaming van hun woning. Dankzij de positieve houding van de directie van middelbare school Volta hebben we hiervoor een prachtige locatie gevonden. In de marketing worden we ondersteund door de Green Marketers, betaald vanuit het Programma Lokale Energietransitie Drenthe. En het zou zomaar kunnen dat we hoog bezoek krijgen! Het belooft dus een mooi evenement te worden. Kom je ook?